Een paar duizend jaar geleden liet God door een sterke oostenwind de Schelfzee droog waaien, zodat het volk Israël met droge voeten de overkant kon halen. Een groot wonder! Een gebeurtenis die tegenwoordig door velen als onmogelijk wordt gezien. Onlangs liet orkaan Irma zien dat wind de zee kan laten verdwijnen. Een harde noordoostenwind liet de zee ten westen van Long Island – een eiland van de Bahama’s – droog waaien. Levert dat ook meteen een aannemelijke verklaring voor de doortocht?

De vernietigende orkaan trok langs de noordkust van Cuba richting Florida. Het effect hiervan op de zee, ten westen van Long Island, was op z’n minst spectaculair. De zee viel droog, zover je kon kijken. Waar normaal het heldere, blauwe water stond, lag nu een droge bodem en konden de schelpen geteld worden.

Hoe is dat mogelijk? Long Island heeft ondiepe wateren aan de westkant. Bij de kust is de zee slechts één meter diep, iets verder ongeveer twee à drie meter. Toen orkaan Irma zuidelijk langs de eilandengroep trok, stond er op de Bahama’s dagenlang een zeer sterke noordoostenwind (geen orkaankracht) die de zee voor een deel letterlijk wegblies. Daarnaast zorgde een ander proces ervoor dat de bodem droog kwam te liggen.

Onder een orkaan is een hele lage luchtdruk. Daardoor staat het water daar een meter hoger dan normaal. Zo ontstond er een getijdeverschil, want het water voor de kust van Long Island wilde, als gevolg van de lage luchtdruk, naar de plek stromen waar de orkaan raasde. Al deze factoren bij elkaar zorgden ervoor dat de zee voor Long Island wegtrok.

Het gaat hier dus duidelijk niet om een tsunami. Men hoefde daarom ook niet bang te zijn dat het water met veel kracht zou terugkomen. Zodra de wind ging draaien, stroomde het water weer rustig terug.

Kan orkaan Irma gelden als bewijs dat het fenomeen in Exodus waar is? Nee, de situatie bij de Schelfzee was heel anders. Orkaan Irma liet ‘slechts’ het water wegtrekken. God kliefde het water en maakte twee grote muren, met daartussenin een pad. Ook kwam het water daar met veel kracht terug, waardoor de Egyptenaren verdronken. Hoewel orkaan Irma laat zien dat wind ervoor kan zorgen dat water zich terugtrekt, verklaart het niet het Exodus-wonder.