Een simpele aanraking kan grote effecten hebben op je lichaam en brein. Recent onderzoek laat zien dat wanneer je de hand vastpakt van een geliefde er iets héél bijzonders optreedt: jullie ademhaling en hartslag gaan gelijk lopen en pijn wordt minder.

Tijdens persoonlijke interactie spiegelen mensen vaak het gedrag van elkaar. Je houdt onbewust een gelijke paslengte aan tijdens een wandeling, of je aapt lichaamshouding na in een gesprek. Ook wanneer mensen iets samen beleven, zoals het kijken naar een emotionele film of het samen zingen van liederen, gaan de ademhaling en hartslag steeds meer synchroon lopen. Hoe meer mensen zich met elkaar verbonden voelen, hoe sterker dit verschijnsel is. Dit bijzondere systeem zorgt er onder meer voor dat je je meer op je gemak voelt.

Een vergelijkbaar proces blijkt zich ook voor te doen wanneer geliefden elkaars hand vasthouden. Wetenschappers deden onderzoek naar de gevolgen voor een vrouw wanneer ze de hand van haar geliefde vasthield. Niet alleen de ademhaling en hartslag gingen in dit geval steeds gelijker lopen; zelfs de ervaren pijn werd erdoor verminderd! Ook hier gold: hoe sterker de onderlinge band, hoe groter de effecten. Het onderzoek is bijzonder, omdat ze voor het eerst laat zien dat de aanraking niet alleen van invloed is op hartslag en ademhaling, maar ook op de pijn. Het is niet duidelijk of de verminderde pijn verhoogde synchronisering van ademhaling en hartslag veroorzaakt, of vice versa.

“Hoe sterker de onderlinge band, hoe groter de effecten.”

Hoe dit proces precies verloopt, is nog onzeker. Men vermoedt dat het wordt veroorzaakt door de invloed op de aanraking op een deel van de hersenen dat zowel betrokken is bij pijn als bij empathie en de hart en ademhalingsfuncties.

In Weet Magazine stond al eerder een artikel over ‘Wat aanraking met je doet’; de sterke processen van binding die optreden bij seksualiteit. Dit soort onderzoeken lijken hier op aan te sluiten, de effecten van een simpele aanraking zijn zeer sterk. Het doet meer met je dan je wellicht zou denken.

Bron: Pavel Goldstein, Irit Weissman-Fogel, Simone G. Shamay-Tsoory, The role of touch in regulating inter-partner physiological coupling during empathy for pain.