Autorijden is voor sommige mensen een frustrerende bezigheid, maar het is verstandig je niet al te veel op te winden in het verkeer. Een nieuwe studie van Canada’s Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) heeft namelijk ontdekt dat boze en agressieve bestuurders 78 procent meer kans hebben op een aanrijding dan mensen die rustiger achter het stuur zitten.

Zelfs relatief ‘kleine’ agressieve uitingen zoals vloeken, schreeuwen of ongepaste gebaren maken, verhogen het risico. Hoe meer agressie, des te groter het risico wordt.  Ter vergelijking: iemand die cannabis heeft gebruikt, heeft ongeveer een even grote kans om een ongeluk te veroorzaken als iemand die agressief is.

“Ook agressieve uitingen verhogen het risico op een aanrijding.”

Je kunt niet zeggen dat specifieke gevallen van woede direct tot ongelukken leiden, maar bestuurders worden door hun woede afgeleid van andere gevaren op de weg, met onhandige situaties tot gevolg.

Uiteraard is overal iets aan te doen. Het onderzoek geeft ook handige tips om ontspannen achter het stuur te zitten en geen brokkenpiloot te worden. Luister een muziekje in de auto of pas ademhalingstechnieken toe om rustig te worden. Ook op tijd van huis vertrekken is een goede remedie om stress en woede te verminderen. Zo houd je het leuk voor anderen en voor jezelf.

Bron: Christine M. Wickens, Robert E. Mann, Anca R. Ialomiteanu, Gina Stoduto. Do driver anger and aggression contribute to the odds of a crash? A population-level analysis. Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour, 2016

INZINE - BladenMakers