Het is al langer bekend dat honden de lichaamstaal van mensen goed kunnen inschatten. In sommige gevallen zijn ze hier zelfs nog beter in dan mensen! Maar nu blijkt dat honden nog meer in hun mars hebben: ze kunnen namelijk ook gesproken taal inschatten. Ze voelen dus niet alleen aan hoe je iets zegt, maar ook wat je zegt.

Een Hongaarse hondentrainer deed onderzoek met 13 honden om in te schatten hoe zij omgaan met gesproken opdrachten. Ze liet vertrouwde commando’s als ‘braaf’ en ‘goed zo’ horen. De eerste keer deed ze dat op een emotionele toon, de tweede keer emotieloos. Ook liet ze neutrale woorden horen met de intonatie waarop je normaal gesproken een compliment (zoals ‘braaf’) geeft. Zo wilde ze onderzoeken of honden alleen naar de toon van een commando luisteren of dat ze ook echt de woorden van het commando kunnen aanvoelen.

“Ze voelen dus niet alleen aan hoe je iets zegt, maar ook wat je zegt.”

Om de reactie goed te kunnen meten werden de hersenen van de honden in de gaten gehouden met een MRI-scanner. Het bleek dat de hersenen van deze honden zowel reageerden op een ‘goed zo’ dat enthousiast werd gezegd als op een ‘goed zo’ dat emotieloos werd uitgesproken. In het linker deel van de hersenen was in beide gevallen een vergelijkbare activiteit te zien.
Ook het rechterdeel van de hersenen reageerde op spraak; beter gezegd, op de klank van de commando’s. Het maakte daarbij niet uit welke commando’s er werden uitgesproken.

Een derde gebied in de hersenen – het beloningscentrum – vertoonde een opzienbarende activiteit. Dit liet namelijk pas activiteit zien wanneer beide hersenhelften tegelijkertijd werden gestimuleerd. Pas wanneer de klank van een commando en het gebruikte woord met elkaar in overeenstemming waren, ervaarden honden dat ze een complimentje kregen. Hieruit kun je opmaken dat honden klank en woorden combineren om te begrijpen wat er tegen hen wordt gezegd.


Meer weten?  link 1    link 2

INZINE - BladenMakers