Er zijn heel veel enge ziektes op deze wereld, maar misschien wel de meest voorkomende (en minst serieus genomen) is de gevreesde ‘mannengriep’. Menig vrouw beschuldigt manlief van ‘aanstelleritis’, maar onderzoek lijkt uit te wijzen dat de mannengriep écht een ding is.

Er circuleren nogal wat grapjes op internet over de ‘mannengriep’. En ergens is dat ook wel logisch. Als een vrouw ziek is, doet ze het huishouden, haalt ze de kinderen van school en gaat ze gewoon door met haar leven. Maar een zieke man ligt de hele dag als verlamd op bed. Stellen mannen zich gewoon aan en zijn vrouwen sterker? Of is het echt zo dat mannen zieker worden van een griepje of verkoudheid dan vrouwen? Dat laatste zou best wel eens het geval kunnen zijn, aldus de Canadese arts Kyle Sue.

„Stellen mannen zich gewoon aan en zijn vrouwen sterker?”

Geslachts­verschil
De cijfers liegen er niet om: mannen hebben gemiddeld drie dagen nodig om te herstellen van een fikse verkoudheid, en vrouwen zijn er na anderhalve dag alweer bovenop. Kyle heeft een vermoeden hoe dat komt. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt in verband gebracht met een sterkere afweerreactie van het immuunsysteem, terwijl het mannelijke hormoon testosteron juist het immuunsysteem verzwakt. „Dit zorgt voor hevigere en langdurigere symptomen bij mannen wanneer ze een verkoudheid of de griep oplopen.”


Meer weten?
Je leest het in Weet Magazine.