Europeanen bewegen steeds minder, en dit terwijl bewegen juist zo gezond is. Als je eenmaal bezig bent, vind je het meestal lekker en voel je je achteraf energieker en gelukkiger. Waarom blijven zo velen dan toch zo vaak op de bank hangen? Mogelijk is je brein de schuldige! Onderzoekers geven aan dat er ‘iets’ in je brein zit dat beweging wil vermijden.

Onderzoeker Matthieu Boisgontier van de Universiteit van Leuven geeft aan dat zuinig omgaan met energie (en dus niet te veel bewegen of sporten) in vroeger tijden voordelen heeft gehad. Wanneer je het zoeken naar voedsel en onderdak efficiënter aanpakt, heb je immers minder voedsel nodig. Dat voedsel was vaak schaars, en mensen bewogen toch al genoeg. Tegenwoordig is dat anders, voedsel is in overvloed en we bewegen vaak te weinig.

„Zuinig omgaan met energie (en dus niet te veel bewegen of sporten) heeft in vroegere tijden voordelen gehad.”

Boisgontier veronderstelde dat je hersenen eigenschappen hebben, die passen bij de vroegere leefsituatie (van, zeg, 100 jaar geleden), maar minder in de huidige. Concreet doelt hij daarbij op eigenschappen die je de neiging geven om lichamelijk inactief te blijven. Om dat te onderzoeken, werd bij testpersonen de hersenactiviteit gemeten terwijl ze een computerspel speelden. In dit spel kreeg de testgroep een klein plaatje op een steeds verschillende plek van het scherm te zien. Dat representeerde lichamelijke activiteit of inactiviteit. De taak was om het computerpersonage (avatar) met de pijltjestoetsen zo snel mogelijk op de grootst mogelijke afstand te brengen van dit plaatje. In het onderzoek bleek dat dit sneller en beter gebeurde bij de plaatjes die te maken hebben met lichamelijke activiteit, dan afbeeldingen die werden gekoppeld aan lichamelijke inactiviteit. Ook de hersenactiviteit was sterker bij de beelden rondom lichamelijk activiteit.

Uit dit onderzoek concludeerden de onderzoeker dat je hersenen harder werken om lichamelijke activiteit te vermijden dan om lichamelijke inactiviteit te vermijden. De grote vraag die hieruit rolt is of je je hersenen ook kunt trainen om deze eigenschap te omzeilen. Want in de huidige maatschappij zou het beter zijn als je wat meer zin zou hebben in beweging. Dat is volgens de onderzoekers echter lastig. Toch is de eerste stap tot een verandering gezet, omdat de beweegredenen (letterlijk) weer iets beter worden begrepen.


Weet meer:
Boris Cheval, Eda Tipura, Nicolas Burra, Jaromil Frossard, Julien Chanal, Dan Orsholits, Rémi Radel, Matthieu P. Boisgontier. Avoiding sedentary behaviors requires more cortical resources than avoiding physical activity: An EEG studyNeuropsychologia, 2018; 119: 68