Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers. Het eten ervan zou wel eens kunnen helpen om stress te verlagen, ontstekingen te remmen, stemming en geheugen te verbeteren en het immuunsysteem te boosten!

Onderzoekers van Loma Linda University in de VS geven aan dat er mogelijke gezondheidsvoordelen zijn bij het eten van bepaalde soorten donkere chocolade. De uitkomsten zijn gebaseerd op twee studies en werden dit jaar gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst voor experimentele biologie in San Diego. De studies lieten zien dat het eten van chocolade met relatief veel cacao (70%) positieve effecten heeft op stress, ontstekingen, stemming, geheugen en je immuunsysteem.

“Chocolade met relatief veel cacao (70%) heeft positieve effecten op stress, ontstekingen, stemming, geheugen en je immuunsysteem.”

Het was al eerder bekend dat cacao bomvol met (gezonde) flavonoïden zit. Die zijn in het menselijk lichaam van essentieel belang voor de stofwisseling van vitamine C, en zijn enorm krachtige antioxidanten. Het is echter de eerste keer dat de andere genoemde gezondheidsvoordelen zijn onderzocht. Eerder werd al wel gekeken naar de gezondheidseffecten van chocolade, maar toen lag de nadruk vooral op de effecten van suikers in de chocolade.

Volgens onderzoekers moeten we overigens nog niet te vroeg juichen en niet meteen ons winkelmandje volgooien met chocolade. Er is grootschaliger onderzoek nodig om de resultaten te kunnen bevestigen. Sociale en medische experimenten zijn doorgaans namelijk pas betrouwbaar als ze zijn uitgevoerd door een grote onderzoeksgroep.

 


Bron: Loma Linda University Adventist Health Sciences Center. “Dark chocolate consumption reduces stress and inflammation: Data represent first human trials examining the impact of dark chocolate consumption on cognition and other brain functions.”