Huisartsen moeten veel kennis bezitten om de juiste diagnose te kunnen stellen. Ze moeten goed luisteren naar de klachten van hun patiënten. In China krijgen de huisartsen gelukkig hulp. Van een robot! Of moeten ze bang zijn voor concurrentie?

De robot Xiaoyi, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, is erin geslaagd om het theorie-examen voor doktoren met succes af te leggen. Met een ruime voldoende, welteverstaan. Daarmee is China het eerste land ter wereld dat het gelukt is om een ‘kunstmatige dokter’ te maken.

„De producent van de digitale huisarts verwacht ‘m in maart 2018 in gebruik te kunnen nemen.”

Een robotdokter kan in een fractie van een seconde de klachten van een patiënt verwerken en een eerste diagnose stellen. Het bedrijf iFlytek, de producent van de digitale huisarts, verwacht ‘m in maart 2018 in gebruik te kunnen nemen. Het is overigens niet de bedoeling dat menselijke doktoren werkeloos thuis komen te zitten. De robot gaat een aanvulling zijn voor huisartsen. Want hoe goed kunstmatige intelligentie ook is, het is (nog?) geen vervanging voor menselijke intelligentie.